Dante pokla, avagy a "mi" poklunk!

 Dante (kb. 1300-as évek) egy itáliai költő és filozófus volt. Az olasz és az világirodalom nagy klasszikusa volt. Főműve a mindenki által dícsért "Isteni színjáték", melyet egész életében írt, amire az akkori szánalmas politikai helyzet tette rá pecsétjét. A 100 énekből álló elbeszélő költeményben Dante végigjárja a Poklot, a Purgatóriumot és a Mennyországot Vergilius társaságában. Minden múltbeli nagy szellemekkel és kortárs költők halott lelkeivel találkozik. Szintenként súlyosodnak a bűnök, amik az egyházi erkölcstan szerint vannak felosztva. 
 Rátérve a saját pokolra. Próbáltuk ezt a poklot egy modern pokolnak beállítani, ami már nem az egyházi erkölcsösség szerint van felosztva. 
 1.szint/tornác: Próbáltuk a "kisebb" bűnöket ide tenni, ezek lettek a LOPÁS,CSALÁS, HAZUGSÁG. De itt nem arra lett gondolva hogy ellopod a csokit a másiktól vagy hogy csalsz az államvizsgán, vagy hogy valakinek nem mondasz igazat. Ennél azért komolyabb dolgokat kell elkövetni hogy valaki ide kerüljön, mint a nagyobb értékek (telefon, pénztárca, stb.) ellopása, komolyabb dolgokról valótlan állítása félrevezetés céljából, okirat hamisítás célja pl. adásvételi szerződések hamisítása.
 2.szint: Idekerül az ÁRULÁS és a SIKKASZTÁS. Elkövetett hazaárulás, családon belüli árulások pl. örökléssel kapcsolatban, és a pénzügyi, vagyoni sikkasztás.  
 3.szint: Itt a RABLÁS, VANDALIZMUS és a ZSAROLÁS kapott helyet. (Rablás és a lopás nem összetévesztendő.) Ezek azért kaptak itt helyet mert itt már másokban és mások tulajdonában is kárt teszünk, legyen az csak akár egy téglával bevert ablak. A zsarolás mint vagyon elleni bűncselekmény, amihez másokat kényszerít testi vagy szellemi úton ahhoz hogy egy "parancs" miatt cselekedjen, ezzel okoz kárt. 
 4.szint: A ZAKLATÁSé lett a főszerep ezen a körgyűrűn. Mivel zaklatással mély sebeket lehet ejteni. Itt gondolva az internetes vagy a személyes és a szexuális zaklatásra is egyaránt. Ide az emberi méltóság megsértése  miatt lehet bekerülni. Azért lett ideírva mert ez olyan lelki sebeket is okozhat amitől nem biztos hogy utcára merünk menni vagy bárkivel is szóba állni. 
 5.szint: KÉNYSZERÍTÉS, MEGFÉLEMLÍTÉS. Itt a kényszerítés alatt az értendő hogy egy bizonyos dologra való erőszakkal kényszerítés, megfélemlítés alatt pedig az hogy fizikai és lelki terrorban tartás, zsarnokoskodás. 
 6.szint: EMBERRABLÁS. Itt is ugyancsak fizikai és lelki terror okozása miatt elkövetett bűnökért lehet bűnhődni. Komoly lelki okokat okozhat az a gondolat ami mindenki fejében legalább egyszer megfordul ha elrabolják, hogy soha nem kerül vissza a normál hétköznapokba, esetleges váltságdíj fizetése azért hogy ez lehetővé váljon. Fizikai értelemben meg akár gyógyszerekkel való elkábítás vagy komolyabb sérülések okozása. 
 7.szint: Ide került az ERŐSZAKTEVÉS, ami körülöleli annak fajtáit, amik a következők: 
  • FIZIKAI ERŐSZAK: Itt a komoly bántalmazások értendők, akár egy verekedés, vagy kényszerítés.
  • CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK: Sajnos vannak olyan elborult elméjű emberek akik ezeket elkövetik. Lehetnek az családapák akik megütik a feleségüket azért mert nincs kivasalva vagy nincs rend a házban, de lehetnek azok anyák is akik gyermekeiken vezetik le azt hogy ha leesett az alma vagy éppen nem úgy tette be a ruháját a szekrénybe ahogy ők elvárják. 
  • NEMI ERŐSZAK: Talán a legdurvább  mindegyik közül. Mivel itt bármelyik korosztály kerülhet ilyesmi helyzetbe. Legjellemzőbb az a formája amikor egy férfi erőszakkal teremt nemi aktust egy felnőtt nővel  vagy egy tizenéves lánnyal. Ebből akár egy nem kívánatos terhesség is létrejöhet, ami felboríthatja életüket. 
 8.szint: ÁLLATKÍNZÁS, GYILKOSSÁG. Az állatkínzás egy súlyos dolog, mivel szegény állatot nem azért tartjuk, fogadjuk be, vesszük meg hogy úgy bánjunk velük mint egy rongyal. Nekik is vannak érzelmeik, ezeket ki is tudják mutatni. Ide sajnos belekerül az állatokon végzett kísérletezés is. Itt felejtsük el a gyógyszeres kísérleteket mert arról mindenkinek meg van a maga véleménye, itt arra kell gondolni hogy a szépségápoló szerekkel tesztelnek rajtuk. Egy testápolóval úgysem fogjuk bekenni az állataink testét, vagy nem fogunk rájuk parfümöt fújni és a szempilla spirált meg az ilyenket sem nekik találták ki. Ezért az ilyen embereket akik ezt csinálják azoknak mindenféleképpen ide kell hogy kerüljenek. 
A gyilkosság is nagyon kegyetlen, legyen itt szó bármilyen cselekmény miatt elkövetett emberölésért vagy akár egy halálos gázolásért, vagy akár vallási okok miatt is. 
 9.szint: PEDOFÍLIA ÉS GYERMEKGYILKOSSÁG. A pedofília azért került ilyen mélyre mert itt a legkomolyabbak a lelki maradottságok. Kisgyermekeken értelmezendő. Senkinek nem esne jól az hogyha odamenne hozzá egy mesztelen egyén a nemiszervét mutogatva. A gyermek gyilkosság azért van itt mert az ártatlan gyerekeknek aki még fel sem fogták az élet értelmét nem kéne meghalniuk korán. Itt az abortusz is értendő, nem az a fajtája amikor nemi erőszak miatt lett terhes a hölgy, hanem az amikor alkalmi kapcsolatokból megfogant gyermeket vetetnek el. A gyermek nem tehet arról hogy ő megfogant, de attól még joga van az élethez.

 Ez lenne a saját pokolnak az elképzelése, mindenki azt lát bele amit szeretne. De azért köszönöm hogy végig olvastad!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések