Sub pondere crescit palma - Teher alatt nő a pálma

Sub pondere crescit palma - Teher alatt nő a pálma

- Már egészen pici gyermekkorban igazzá válhat ez a latin közmondás és végigkísér egész életünkön keresztül. Gondoljunk csak bele:
- Születésünk után egy kis "családi nyugalom", evés és alvás, majd ahogyan fejlődik az értelmünk figyeljük és tanuljuk a környezetünket, mozgást és beszédet - persze mindezt játékosan. A bölcsődei és óvodai évek gyorsan elmúlnak, a legnagyobb terhünk itt még csak a beilleszkedés, majd vidáman és játékosan  viselünk egyéb gondokat. 
- Következhetnek az iskolaévek., az első komoly kötelezettségek. Reggelente időben kelni és elkészülni, majd indulás az iskolába nehéz táskával. Hányszor látunk olyan kisgyermeket, kinek a táskája, tornafelszerelése és az uzsonnás zacskója nagyobb és nehezebb mint maga a gyermek. Az iskolában figyelni minden órán, majd a számonkérések és felelések. Ehhez jön még a plusz órák, szakkörök, egyéb szabadidős tevékenységek akár zenei-, sport-, nyelvtanulás, vagy bármely hobbi amit szívesen végezünk.
- A középiskolai és felsőoktatási évekhez társul még egy kis utazás is akár, korán kelés későbbi hazaérkezéssel. Egyre több önállóságot várnak el tőlünk. Egyre több a tananyag, nagyobbak a követelmények és elvárások. A családban és a házkörüli munkákban is ki kell már vennünk a részünket.
Aztán pedig jön a munkahely. A szerencsések megtalálják "álmaik munkáját", ezt szívesen és lelkesen végzik. Könnyebben megbirkóznak a nehézségekkel, a feladatokkal, kevesebb a konfriktus, a munkatársakkal elnézőbbek, alkalmazkodóbbak. Egyre több feladatot kapnak, hiszen a főnök is elmondja: "Teher alatt nő a pálma".
Aki kényszerből, kedvtelenül végzi, annak meglátszik a munkáján is. Unottan és nem megfelelően végzi a feladatokat, ezeket az alkalmazottakat a vezetőség sem szívleli, igyekszik az ilyen alkalmazottaktól hamar megszabadulni. 
- És a legfontosabb a család! A gyermekkor után jön a kamaszkor, majd az Önálló Élet.
Párt kell találni, gyermekeket vállalni, ellátni magát és családját. Jövedelem kell mindehhez, amely akár több munkahelyről is származhat. Többször hallani olyan esetről, hogy a családfő a bejelentett munkahelye mellett túlórákat, vagy "maszek"  -alkalmi munkákat is vállal, vagy a kisgyermekével otthon lévő anyuka otthonról végezhető munkát vállal. 
- A nyugdíjas évek szerintem már csendesebben telnek. Ekkorra a "Teher alatt megnőtt pálma" már pihen, de amennyire egészsége engedi ellátja magát és igyekszik a családját a tőle telhetően maximálisan segíteni.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések